Hiç aklınıza geldi mi, belki de yerli halka şunu sormanız gerekir: misafir işçiler değil mi?Sizi okudum ve size bir sorum var!? Yazdıklarınız gerçek değil, arzu ettiğiniz fantezinin meyvesi, bir arzu olarak geçiştirildi!) İsveç’te bulundunuz mu veya orada yaşadınız mı?) Veya Norveç’te mi?) Bir komşum var, 55 yaşlarında, yaşadı Çocukluğu boyunca ailesiyle birlikte İsveç’te, tüm hayatı boyunca orada çalıştı, emekli oldu ve memleketine döndü, İsveç’ten emekli maaşı alıyor ve banka hesabında ne tür paralar var... Tam tersine, o Pakistanlı kaçak göçmenlerin gelip sarışın bir İsveçliyi kıçından yakalayabileceğini söyledi ve bu kabalıkla herhangi bir bağın olmayışından herkes öfkelendi. İş arkadaşları akşamları kesinlikle eşleri veya kızlarıyla yatmazlar!)
Örneğin Moskova’da Özbekistanlı bir hademeyi durdurup dilini çekerseniz, sizce size ne söyler? Peki anlatımı gerçek gerçekliği yansıtacak mı?
Bence bu, çarpık bir aynaya bakmakla aynı şey. Sana benziyor ama bir şekilde tamamen farklı ve tamamen tanınmaz durumda.
Ve Norveçliler ve İsveçliler hakkında, ya orada okuyan ya da sadece seyahat eden insanlar bana bunları söyledi. Böyle insanlar var. Bazıları onlara vites küçültenler, bazıları ise sırt çantalı gezginler diyor.
Oraya çok gelen ve çok çalışan insanlara şu veya bu ülke hakkında soru sormanın faydası yok. Bu, günlerce araba kullanan herhangi bir Moskova taksi şoförü-misafir işçisinin size anlatacağı çok şey var. Ve kim yazsa arabada, kışsa on kişilik kiralık bir evde uyuyor.
Moskova’da mı yoksa Londra’da mı taksi şoförü olduğu önemli değil veya New York. Hepsi aynı; günün her saatinde araba kullanıyor ve her şeyi taksisinin penceresinden görüyor. Hayatındaki tek iyi şey, çalıştığı ülkenin dilini gerçekten iyi konuşmayı öğrenebilmesidir. Bu doğru. Ve tüm bunlar öğretmenler olmadan, sıkıcı dilbilgisi çalışmaları olmadan ve ders kitapları olmadan.
Bir zamanlar Orta Asyalı bir taksi şoförüyle Moskova’da seyahat ediyordum. Adam Rusçayı iyi konuşabildiğinden emindi ve mutluydu. Her şeyi anladığını, şaka yapabildiğini ve şakaları anlayabildiğini. Onu anlıyorlar.
Sanki sen ve ben birdenbire akıcı bir şekilde İngilizce veya Fransızca konuşmaya başladık. Neredeyse hiç aksansız, serbest ve akıcı.
Bu taksi şoföründen Rusçasını kontrol ettim ve altı ay önce hiçbir şey anlamadığı için bundan çok mutlu olduğunu söyledi. hepsi onun dili altı ayda öğrenmesine yardım ettiğini, işinin taksi şoförlüğü olduğunu söyledi. Sürekli susmadığını ve sürdüğü kişilerin dilini sürekli çektiğini. Ve insanlar çoğunlukla onunla normal bir şekilde iletişim kurdu ve bir yere seyahat ederken ellerinden geldiğince ona yardım etti.
Genel olarak Moskova’da Orta Asya’dan gelen pozitif göçmen işçilerin Moskova’da daha hızlı kök saldığını fark ettim. . Daha hızlı başarılı olurlar ve genel olarak kişi etrafındaki herkesin ibne olduğunu ve yalnızca onu gücendirmek veya aşağılamak istediğini kendisi icat eder.
Koyunlarımıza dönelim...
Yerlilere sormamız lazım. Yani yerel nüfus.
Oleg Basilashvili’nin başrol oynadığı Sovyet filmi "Sonbahar Maratonu"nu hatırlıyor musunuz?
Orayı hatırla You need to register to see the link. - SSCB’ye Rusça öğrenmek için gelen yabancı bir profesör mü?
N

И помните как он этот профессор изучал русский язык? В среде. Он жил у кого то дома, с соседями ходил в лес по грибы. И как мы все помним с этими соседями выпивал и даже попал в вытрезвитель.
Где как он сказал позже узнал много новых слов!
Так вот у этого профессора будет более адекватная картина действительности Советского союза тех лет нежели чем у того кто приехал на симпозиум и жил в гостинице в центре Москвы. Или тот кто приехал работать спецом на какую нибудь буровую вышку в Тюмени.
P.S.
А вообще конечно это очень показательно что Ваш сосед прожив всю жизнь потом вернулся опять в Россию. Это просто обозначает что он там так и не стал шведом. А должен был бы если он там прожил всю жизнь.
Самоидентификация человека начинается с языка на котором он говорит. И это значит что он так и не выучил в совершенстве шведский для того чтобы полноценно общаться в среде.
А если ты говоришь на ломаном языке то с тобой людям сложно общаться. Да и тебе тоже это не приносит удовлетворения потому что ты сильно ограничен в выражении своих чувств.
Так более того иной раз окружающим людям ты просто непонятен. Ты что то говоришь но чтобы тебя понять надо сильно напрячься. И все это не способствует общению. И ты сам опять же постоянно себя чувствуешь тупой чуркой. И люди с тобой общаются как с дебилом или как с маленьким ребенком. Это в конце концов оскорбительно для тебя и обременительно для окружающих.
Ну в общем Ваш сосед по всем параметрам не должен был вернуться из этой Швеции. А если все же вернулся то это обозначает только одно - что он там не жил в среде, у него не было друзей и приятелей шведов, он не проводил с ними праздники и выходные. И вероятно просто жил и варился в среде русского тамошнего комьюнити. Дружил только с русскими, общался только с русскими. А с самими шведами постольку поскольку. Ну и естественно никто его никуда ни с кем не положит никогда в постель. И никто никогда ничего и не предложит. Потому что с какой такой стати!?